Dieta paleo to obok bezglutenowej i wegetariańskiej jedna z najmodniejszych diet. Zasady komponowania posiłków inspirowane żywieniem naszych praprzodków wydają się proste i co najważniejsze – niezbyt restrykcyjne. Nie dziwi więc, że po dietę paleo z chęcią sięga coraz większa ilość osób. Pozostaje więc tylko zapytać: czy rzeczywiście korzystnie wpływa ona na nasz organizm? Komu będzie służyć, a kto powinien z niej zrezygnować? Oto wszystko, co musisz wiedzieć o paleo!
Co to jest dieta paleo?
Ten charakterystyczny sposób żywienia popularność zyskał dzięki doktorowi Lorenowi Cordainowi, który specjalizuje się w badaniach nawyków żywieniowych praprzodków współczesnego człowieka. Doktor zauważył, że podstawą wszystkich naszych problemów zdrowotnych jest złe odżywianie, w którym ogromną część stanowią produkty wysoko przetworzone. Jako sposób na zdrowe i długie życie twórca diety paleo proponuje żywienie produktami pochodzenia naturalnego oraz aktywność fizyczną. Dieta paleo, zwana inaczej dietą pierwotną lub dietą jaskiniowców opiera się na wiedzy o żywieniu ludzi żyjących w paleolicie, jednak autor przełożył jej prawidła na czasy współczesne, przekonując jednocześnie, że paleo pozwoli zapanować nad różnego rodzaju dokuczliwymi dolegliwościami, poprawi kondycję organizmu oraz znormalizuje naszą wagę. Czy te obietnice mają szansę się spełnić?
Co jeść na diecie paleo?
Zdecydowanie tak, bo trzeba przyznać, że dieta paleo jest jedną z najlepiej zbilansowanych diet, jakie w ostatnim czasie zyskały popularność. Zatem nie zaniedbujemy dostarczania organizmowi ważnych składników odżywczych, a co za tym idzie – nie wyniszczamy go, lecz wzmacniamy. Wśród produktów pochodzenia naturalnego, na których bazuje paleolityczny sposób żywienia, znajdziemy przede wszystkim mnóstwo warzyw i owoców, a także mięso z dobrych hodowli. Podobnie, jak nasi praprzodkowie, na diecie paleo możemy jeść ryby i owoce morza, a także dosładzać swoje potrawy naturalnym miodem i doprawiać ulubionymi ziołami oraz przyprawami.
Czego nie jeść na diecie paleo?
Przechodząc na dietę paleo, musisz przygotować się na rezygnację z niektórych, często bardzo lubianych przez nas produktów spożywczych. Nawiązanie do epoki paleolitu w oczywisty sposób eliminuje spożywanie wysoko przetworzonych posiłków takich, jak kupne słodycze, słodzone napoje, ale także wszystko, co powstaje z rafinowanych cukrów i ziaren zbóż. Dieta paleo to także rezygnacja z nabiału i wszelkich produktów mlecznych. Za podstawowy składnik odżywczy wspomagający prawidłowe funkcjonowanie organizmu Loren Cordain uznał białko, ale to pochodzące z mięsa, ryb i owoców morza.
Co daje dieta paleo?
Komponowanie posiłków paleo jest naprawdę bardzo proste i przyjemne. Do dyspozycji mamy mnóstwo produktów naturalnego pochodzenia, a nasz talerz może być za każdym razem bardzo kolorowy, różnorodny i, co najważniejsze – sycący. Dieta paleo bazuje na białku, a co za tym idzie, odsuwa w czasie uczucie głodu, powoduje przyrost tkanki mięśniowej i większą ilość energii na dłuższy czas. Węglowodany pochodzące z warzyw i owoców, zamiast ze zbóż, pozwalają dostarczyć organizmowi odpowiedniej dawki witamin i minerałów, których bardzo często nam brakuje! W naturalny sposób prowadzi to również do utraty zbędnej tkanki tłuszczowej, za której tworzenie w znacznej mierze odpowiadają przetworzona żywność oraz niezdrowe tłuszcze, których w diecie paleo nie oświadczymy!
Dieta paleo – za i przeciw
Z zasad zaproponowanych przez Cordaina wynika, że dieta paleo jest jedną z najzdrowszych, najmniej zubożałych diet. Jej założenia są słuszne, a naturalna żywność łatwo dostępna i tania. Nie musisz odwiedzać sklepów eko ani wyszukiwać drogich, często egzotycznych produktów kojarzonych ze zdrowym stylem życia. Wręcz przeciwnie – naturalne składniki, które dobrze znasz i mnóstwo sposobów na ich przygotowanie. Dieta paleo jest korzystna ze względów zdrowotnych (mniejsze zmęczenie, szybsza regeneracja mięśni, mniejsze ryzyko powstawania chorób cywilizacyjnych, etc.), ale też fantastycznie wpływa na sylwetkę (można na niej sporo schudnąć i wyrzeźbić ciało). Czy są więc jakieś „ale”? Sam pomysłodawca przekonuje o dwóch. Po pierwsze swoją dietę paleo trzeba układać ze zdrowym rozsądkiem, by nie przesadzić z ilością białka, które może zakwaszać organizm. Po drugie istnieje ryzyko, że posiłki paleo będą miały za mało kalorii, byśmy mogli zyskać odpowiednią ilość energii. Dlatego kluczową kwestią jest dokładanie do każdego dania sporej ilości warzyw i owoców bogatych w węglowodany!