Gluten – to słowo w ostatnich latach kojarzone z największym złem, jakie może występować w produktach spożywczych. Dieta bezglutenowa robi zawrotną karierę, coraz więcej ludzi odrzuca produkty zawierające gluten, a firmy produkujące pożywienie wolne od niego zbijają fortunę. Czy gluten rzeczywiście jest składnikiem, który należy wyeliminować? Czy jego zła opinia jest słuszna czy stanowi jedynie wynik działania skutecznych marketingowców zatrudnionych w firmach produkujących żywność bezglutenową?
Dieta bezglutenowa – czy zdrowa na wszystko?
Żeby odpowiedzieć na pytanie czy dieta bezglutenowa jest zdrowa, na początku warto napisać o tym, czym jest owy gluten. To nic innego jak mieszanina niektórych białek roślinnych, które występują w niektórych zbożach. Skąd zatem taka zła sława glutenu? jest on rzeczywiście groźny, ale jedynie w przypadku, kiedy osoba cierpi na schorzenie trzewne określane mianem celiakii. Polega ona na nietolerancji organizmu na gluten. Jego przyswajanie wywołuje nieprawidłową reakcję immunologiczną, która prowadzi do degradacji kosmków jelitowych odpowiadających za prawidłowe przyswajanie wartości odżywczych. Spożywanie w takiej sytuacji glutenu może mieć zatem skutki naprawdę niebezpieczne. Nieprawidłowe wchłanianie i trawienie może prowadzić nawet do śmierci, jeżeli nawyki żywieniowe osoby chorej nie zostaną zmienione. Jednak spożywanie glutenu jest groźne jedynie dla osób cierpiących na celiakię, a jest to choroba bardzo rzadka. Specjaliści podają, że jedynie 1% populacji dotknięty jest tym schorzeniem. Zdecydowanie zatem, zła passa glutenu jest wynikiem niesłusznego zdemonizowania.
Produkty zbożowe
Dieta bezglutenowa musi uwzględniać wykluczenie większości pokarmów zbożowych. Owies nie wykazuje negatywnego działania wśród osób chorych. Istotne jest wprowadzenie pełnoziarnistego ryżu, ziemniaków czy kukurydze, które dostarczą niezbędnego błonnika (który głównie występuje w odrzuconych produktach zbożowych).