Jak ograniczyć cukier w diecie?

Cukier kojarzy Ci się tylko z kilogramowym, papierowym opakowaniem z białą zawartością? A może z kolorowymi batonikami i cukierkami? Jeśli problem widzisz tylko w słodyczach, ten tekst jest dla Ciebie. Zobacz, gdzie jeszcze ukrywa się cukier, czym grozi zbyt duża jego ilość i jak ograniczyć go w diecie.

Cukier uzależnia!

Przede wszystkim musimy raz a dobrze zdać sobie sprawę z tego, że cukier uzależnia. Im więcej go zjadamy, tym większą mamy na niego ochotę. I chodzi nie tylko o słodzenie herbaty, zajadanie stresów czekoladą czy zbyt duże ilości rogalików z nadzieniem. Uzależnienie od cukru to także zbyt częste sięganie po słodzone napoje, dżemy, a także jedzenie w nadmiarze produktów zawierających cukry proste. Czy wiesz, że nawet porcja keczupu zawiera dwie łyżeczki cukru? Cukier jest tak naprawdę we wszystkim – spójrz na etykietę produktów, po które sięgasz najczęściej i zobacz sekcję „Węglowodany (w tym cukry)”. Uświadomisz sobie wtedy skalę problemu. Oczywiście najbardziej szkodliwe są przemysłowe słodycze, słodkie napoje, kremy do smarowania i syrop glukozowo-fruktozowy ukryty w różnych produktach spożywczych. Ale nie przesadzać powinniśmy także z białymi produktami mącznymi, czy… owocami (szczególnie takimi, jak banany czy winogrona).

Dlaczego warto?

Zbyt duża ilość cukru powoduje choroby cywilizacyjne, takie jak otyłość i cukrzyca typu 2. Zwiększa także stężenie złego cholesterolu we krwi, może prowadzić do rozwoju chorób sercowo-naczyniowych. Cukier odpowiedzialny jest także oczywiście za próchnicę. Jakkolwiek te konsekwencje wydają nam się zbyt odległe, tak w bliższej perspektywie, a nawet natychmiastowej, możemy spodziewać się innych problemów. Znaczny spadek energii, duże wahania energetyczne w ciągu dnia, problemy ze snem, problemy układu pokarmowego oraz… wzrost wagi ciała. To chyba wystarczająca ilość argumentów, aby postarać się ograniczyć cukier w diecie!

Sposoby na ograniczenie cukru

No dobrze, ale… jak to zrobić? Niestety, nie jest przesadą porównanie „rzucania” cukru do rezygnacji z alkoholu czy papierosów. W wielu przypadkach trzeba pokonać ogromną ochotę na coś słodkiego. Ale zwykle wystarczą trzy tygodnie, aby wykształcić nowe nawyki. Dobrze więc nie zniechęcać się i podjąć metodę małych kroków. Przedstawiamy kilka patentów na ograniczenie cukru:

1. Aktywność fizyczna
Pomaga uporać się z emocjonalnym aspektem uzależnienia od słodyczy. Trening to czyste endorfiny – hormony szczęścia. Zamiast uruchamiać cukrem ośrodek nagrody w mózgu, uruchom go treningiem!

2. Fit słodycze
Wszyscy jesteśmy ludźmi! Każdy z nas lubi czasem uraczyć się czymś słodkim. Nie ma co więc szaleć i zarzekać się, że już nigdy nie zjemy nic słodkiego. Warto jednak całkowicie zrezygnować z przemysłowych słodyczy i zastąpić je zdrowymi odpowiednikami. Jest coraz więcej miejsc, w których można kupić zdrowe (i słodkie!) przekąski, a internet huczy od przepisów na fit słodkości!

3. Świadome jedzenie i picie
Szczególnie na początku to bardzo ważne. Może okazać się, że nasze główne posiłki są zbilansowane i zdrowe, ale pomiędzy nimi podjadamy pozornie małe (a kaloryczne i naładowane cukrem) produkty. Albo popijamy dosładzany napój. Warto też zwrócić uwagę na dodatki do potraw, szczególnie sosy, które niejednokrotnie posiadają w składzie całą tablicę Mendelejewa!

4. Zdrowsze zamienniki
Nie musisz od razu zmieniać całego sposobu odżywiania. Czasami wystarczy znaleźć zdrowsze zamienniki ulubionych produktów: zamiast białego makaronu wybierz brązowy. Zamiast białych bułek, ciemne pieczywo. Biały cukier zastąp syropem klonowym lub miodem. Poczujesz się lepiej i dostarczysz organizmowi więcej składników odżywczych. Pamiętaj jednak, że wszelkie słodziki, a także produkty light nie są dobrym rozwiązaniem – cukier często zastępuje w nich jeszcze mniej zdrowy substytut.

5. Czytaj etykiety
Warto wyrobić w sobie nawyk czytania etykiet. Czasem coś, co imituje zdrowy produkt, jest w istocie naładowane chemią i cukrem pod różnymi postaciami. Kiedy już zyskasz tego świadomość, będzie Ci łatwiej ograniczyć niepożądane składniki w diecie. Zaczniesz też podejmować lepsze decyzje.

6. Metoda małych kroków.

Jeśli będziesz chciał zbyt wiele zrobić naraz, może się nie udać. Ciesz się z każdego małego nawyku. Udało Ci się zaprzestać słodzenia kawy i herbaty? Doskonale! Zaliczyłeś trening? Super! Zrezygnowałeś z zakupu naładowanego cukrem produktu? Najlepiej!

 

Jakich produktów unikać

Przede wszystkim uważaj więc na produkty – pułapki. Taka pułapką są na przykład jogurty owocowe, które z owocami niewiele mają wspólnego, za to z cukrem już więcej. Podobnie ze słodzonymi napojami sprzedawanymi jako „soki”. Inne miny w diecie to sosy, zalewy – często to one decydują o tym, jak bardzo kaloryczny jest produkt! Uważaj też na… kawy. Szczególnie w sieciówkach! Tam zazwyczaj obok kawy jest też bita śmietana, syropy i posypki. Taka kawa, a raczej jej dodatki, mogą mieć nawet 400 kcal – pustych, bo pochodzących z cukru pod różnymi postaciami.

Podsumowując: zrób sobie szczery rachunek sumienia i sprawdź, które elementy Twojej diety posiadają najwięcej cukru. Spróbuj powoli rezygnować z niezdrowych produktów i wprowadzać do diety dobre zmienniki. Gwarantujemy, że szybko poczujesz się lepiej i… zaczniesz intensywniej czuć smaki potraw, które do tej pory nie wydawały Ci się aż tak atrakcyjne. Sprawdź sam!