Wraz z początkiem nowego roku postanowiłeś nareszcie znaleźć choć chwilę dla siebie i zdecydowałeś się rozpocząć pracę nad wymarzoną sylwetką? O ile wykonywane ćwiczenia to kwestia jak najbardziej indywidualna, o tyle każdy początkujący sportowiec zawsze zadaje sobie jedno i to samo pytanie – „Jakie białko wybrać?”.
Produkt niezbędny do prawidłowego rozwoju masy mięśniowej dostępny jest obecnie w wielu rozmaitych formach, wśród których możemy wyróżnić m.in. koncentraty białka serwatki oraz izolaty białka serwatkowego o wielu różnych smakach sprawiających, że spożywanie ich nie jest przykrą koniecznością, a smakowitym dodatkiem do codziennej diety. Nic więc dziwnego, że wybór jednego, konkretnego rozwiązania nie należy do najprostszych…
Czym właściwie różni się od siebie odżywka białkowa w formie izolaty oraz ta w postaci koncentratu i czy posiadają one jakieś wady oraz zalety? Po lekturze tego artykułu wszystko stanie się jasne.
Odżywka białkowa w formie koncentratu – czy warto się na nią zdecydować?
Co właściwie kryje się za tą nazwą? Mianem koncentratu białka serwatki określa się białko mleczne powstające na skutek ultrafiltracji bądź mikrofiltracji, które zawiera od 60% do aż 80% (!!) czystego białka będącego podstawowym budulcem mięśni. Decydując się na odżywkę białkową w formie koncentratu nie tylko faktycznie będziesz w stanie zapewnić sobie prawidłowy wzrost mięśni, ale również przyczynisz się do ich utrzymania. Co równie istotne, posiada on dużą ilością egzogennych aminokwasów, które sprawiają, że cechuje się on wysoką wartością odżywczą (3-8% węglowodanów oraz 2-6% tłuszczu).
Dawkowanie
Jeżeli chodzi o dawkowanie, tutaj należy kierować się przede wszystkim indywidualnym zapotrzebowaniem na kalorie oraz stylem życia, na który składa się częstotliwość oraz rodzaj aktywności fizycznej, a także dzienny wydatek energetyczny.
Przykładowe wytyczne odnoszące się do stosowania tego typu odżywki przedstawiają się następująco:
· W przypadku osób nie uprawiających żadnej aktywności fizycznej, które nie planują rzeźbić swojej sylwetki – 0,8 g/kg masy ciała;
· W przypadku sportowców oraz osób bardzo aktywnych fizycznie – 1,5-2,2 g/kg masy ciała;
Koncentrat białka zalety
Niewątpliwą zaletą tej formy odżywki białkowej jest fakt, że koncentrat odznacza się szerokim, uniwersalnym zastosowaniem i z powodzeniem może być on stosowany zarówno w okresie budowania masy mięśniowej, jak i wówczas wtedy, gdy planuje się okres redukcji. Na uwagę zasługuje również fakt, że ten rodzaj odżywki białkowej gwarantuje wysoką jakość w przystępnej cenie, ma dobrą rozpuszczalność oraz słodki smak.
Czy odżywka białkowa w formie koncentratu ma jakieś wady?
Niestety w tym przypadku sprawdza się powiedzenie, że nie ma ideałów. Koncentraty białka zawierają tłuszcze oraz cukier (co skutecznie może pokrzyżować plany podczas redukcji), a ponadto charakteryzują się gorszą przyswajalnością, która związana jest z wydłużonym czasem wchłaniania aminokwasów oraz wszelkich substancji odżywczych występujących w składzie koncentratu.
Izolat białka serwatki – czy stanowi on lepsze rozwiązanie niż koncentrat?
Zanim odpowiemy na tytułowe pytanie sprawdźmy czy w ogóle różni się izolat od jego głównego konkurenta. Zasadniczą różnicą pomiędzy odżywką białkową typu izolat oraz tą w formie koncentratu jest zdecydowanie lepsza filtracja białek, za sprawą której otrzymujemy nie tylko znacznie lepszy profil aminokwasowy, ale również mniejszą ilość cukrów (0-3%) oraz tłuszczów (1-3%). W przypadku izolatu możemy również mówić o większej ilości białka, która często wynosi nawet do 90%.
Dawkowanie
W tym przypadku dawkowanie (tak jak przy koncentracie) powinno być uzależnione przede wszystkim od indywidualnego zapotrzebowania na kalorie oraz prowadzonego stylu życia, na który składa się częstotliwość oraz rodzaj aktywności fizycznej, a także dzienny wydatek energetyczny.
Przykładowe wytyczne odnoszące się do stosowania tego typu odżywki przedstawiają się następująco:
· W przypadku osób nie uprawiających żadnej aktywności fizycznej, które nie planują rzeźbić swojej sylwetki – 0,8 g/kg masy ciała;
· W przypadku sportowców oraz osób bardzo aktywnych fizycznie – 1,5-2,2 g/kg masy ciała;
Odżywka białkowa izolat – zalety i wady
Wśród zalet odżywek białkowych w formie izolatu możemy wymienić nie tylko wspomnianą wcześniej, mniejszą ilość cukrów oraz tłuszczów, ale również szybką przyswajalność oraz doskonałą rozpuszczalność, które sprawiają, że stanowi on niskokaloryczny zastrzyk niezbędnych wartości odżywczych. Nie bez znaczenia jest również fakt, że posiadają one delikatny, przyjemny smak, a także charakteryzują się znacznie łatwiejszym procesem trawienia, co z pewnością jest dobra wiadomością dla wszystkich osób zmagających się z problemami gastrycznymi.
Jeżeli chodzi o wady, główną, najbardziej dotkliwą jest fakt, że w porównaniu z odżywkami białkowymi bazującymi na koncentratach są one znacznie droższe. Wpływ na taki stan rzeczy ma fakt, że producenci często decydują się na dodanie do ich składu rzekomo skutecznych produktów, które mają niebagatelny wpływ na wzrost ceny izolatów białkowych.
Izolat kontra koncentrat – kto wygrywa w pojedynku na lepszą odżywkę białkową?
Mimo, że oba rozwiązania są doskonałym źródłem niezbędnych protein, to w tym konkursie na pierwsze miejsce zdecydowanie zasługuje odżywka białkowa w formie izolatu, która ma nie tylko większą ilość białka, ale również znakomitą przyswajalność, której nie są w stanie zapewnić nam koncentraty. Fakt, że posiadają one obniżoną ilość tłuszczów oraz cukrów sprawia, że cieszą się one bardzo dużym powodzeniem nie tylko wśród osób, które pragną zgubić nadprogramowe kilogramy i poprawić kondycję, ale również u tych miłośników aktywności fizycznej, którzy cenią sobie suplementy wyróżniające się dobrą jakością.