zdrowe śniadanie

Pomysły na zdrowe śniadania

Chociaż wszędzie powtarza się, że śniadanie to najważniejszy posiłek dnia, na co dzień rzadko kiedy o tym pamiętamy. Poranki w biegu, stres i brak przygotowania owocują tym, że czasem wybiegamy z domu z pustym żołądkiem, albo jemy byle co. Koniec z tym! Oto nasze pomysły na zdrowe śniadania, które przy okazji świetnie smakują.

Szybko i zdrowo?

Wiele osób wychodzi z założenia, że lepsze jakiekolwiek śniadanie niż żadne, dlatego w porannym pośpiechu często sięgają po płatki śniadaniowe. Nie jest to jednak dobry wybór. Sklepowe mieszanki zawierają ogromne ilości cukru, który, choć może dodać nam energii, robi więcej szkody, niż pożytku. Jeśli szukasz pomysłu na szybkie śniadanie, wybierz lepiej dobre jakościowo musli z płatkami owsianymi lub jaglanymi. Mieszankę możesz też przygotować w domu, wybierając ulubione składniki – bakalie, orzechy włoskie i laskowe, ziarna zbóż, pestki. Można również postawić na domową granolę, doskonałą do mleka lub jogurtu. Jej zaletą jest nie tylko duża ilość wartości odżywczych i wspaniały smak, ale również skład, który sami możemy ustalić. Trzeba tylko pamiętać, że lista składników musi zawierać wilgotne produkty, które zwiążą całość – mogą to być oleje naturalne (na przykład z pestek winogron lub kokosowy), rozgnieciony banan czy jabłko albo miód. Taką mieszankę wystarczy rozłożyć na blasze i wstawić na kilkanaście minut do piekarnika, a po wystudzeniu przesypać do słoika.

Śniadanie na słodko

Masz ochotę na coś słodkiego? Pomysłów na słodkie poranki jest bez liku. Wspaniałym przepisem na dobry początek dnia są placuszki bananowe z ulubionymi dodatkami  – proste, szybkie i smaczne. Przepisów na nie jest bez liku, ale najprostsza lista składników zawiera dwa małe jajka, szklankę mąki, pół szklanki mleka, łyżeczkę proszku do pieczenia i oczywiście dojrzałego banana. Wszystko razem miksujemy, dosładzając miodem do smaku i smażymy na małej patelni. I to wszystko! Genialnym (i bardzo zdrowym) sposobem na śniadanie na słodko jest również owsianka. Płatki owsiane przepłukujemy, po czym zalewamy mlekiem lub wodą i gotujemy do miękkości. A co dalej? Pełna swoboda! Możesz dodać do niej owoce – oczywiście najlepsze będą sezonowe – smażone na maśle jabłka, gorzką czekoladę, która ma mało kalorii i dużo magnezu, orzechy, nasiona… na co tylko masz ochotę. Alternatywą jest jaglanka – również pełna wartości odżywczych, sycąca a przy tym niskokaloryczna.

Zdrowy wybór

Słodkie śniadania już Ci się przejadły? Postaw na poranną klasykę polskiej kuchni, czyli starą dobrą jajecznicę. Najlepsza będzie ta smażona na odrobinie prawdziwego masła. Niektórzy przyrządzają ją również z mlekiem, zagotowując je uprzednio na patelni i nie dodając już żadnego tłuszczu. Takie danie można wzbogacić ulubionymi dodatkami, na przykład kawałeczkami szynki, szczypiorkiem, pomidorami i oczywiście solą oraz pieprzem. Do tego obowiązkowe jest oczywiście pełnoziarniste pieczywo. Inny pomysł? Klasyczny, puszysty omlet, również podawany na słodko lub słono. A jeśli wszystkie inspiracje zawiodą, zawsze można ratować się kanapkami z pełnoziarnistego pieczywa. Wystarczy kilka plasterków lekkiej szynki z indyka lub kurczaka i moc warzyw, by zafundować sobie zdrowe i pyszne śniadanie.