W diecie odchudzającej olbrzymie znaczenie ma nie tylko deficyt kaloryczny. Podczas rozpisywania swojego menu należy pomyśleć o tym, że organizm potrzebuje wielu różnych makro- i mikroskładników, dlatego wszystkie posiłki powinny być zbilansowane i przygotowane na bazie pełnowartościowych składników. Zobacz, co warto uwzględnić w swoim jadłospisie, jeśli planujesz zrzucić zbędne kilogramy!
Warzywa
Zawierają mało węglowodanów, dlatego są doceniane przez osoby będące na diecie redukcyjnej. Ponadto są skarbnicą wielu wartościowych dla organizmu witamin i minerałów. Jeżeli chcesz zawalczyć o wymarzoną sylwetkę, pamiętaj o uwzględnieniu w codziennym menu takich produktów jak brokuł, kalafior, ogórki, rzodkiewka, szparagi, szpinak, sałata czy jarmuż. Godnymi uwagi warzywami są również te bogate w błonnik, na przykład fasola i groch.
Ryby
Dieta odchudzająca powinna być też bogata w ryby. Niektóre z nich są tłuste, jednak należy mieć na uwadze, że zawierają one drogocenne dla organizmu kwasy omega-3. Spożywanie ryb w rozsądnej ilości może przynieść Ci oczekiwane efekty podczas redukcji tkanki tłuszczowej. W Twoim jadłospisie może znaleźć się na przykład tuńczyk, łosoś czy makrela. Duże znaczenie ma nie tylko rodzaj produktu, ale również sposób obróbki termicznej. Choć smażone ryby są pyszne, podczas walki z nadprogramowymi kilogramami znacznie lepiej sprawdzą się te pieczone lub ugotowane na parze.
Kiszonki
Kiszonki to bomby witaminowe. Zawierają one witaminy z grupy A, C, E, K, PP oraz B. Ponadto zawierają duże ilości wapnia, potasu, żelaza, fosforu i magnezu. Są one zalecane osobom borykającym się z różnymi przypadłościami układu trawiennego i z powodzeniem mogą być też stosowane przez osoby pracujące nad pozbyciem się zbędnej tkanki tłuszczowej. Kiszonki są niskokaloryczne, a wytwarzana dzięki nim acetylocholina przyspiesza metabolizm.
Awokado
Ten pochodzący z południowego Meksyku zielony owoc często bywa niedoceniany przez osoby walczące z nadwagą. Wynika to przede wszystkim z faktu, że zawiera on sporą ilość tłuszczu. Wystarczy jednak uważać, by nie przesadzić z porcjami zjadanej smaczliwki, aby optymalnie wykorzystać jej zalety. Awokado zawiera wartościowe dla zdrowia kwasy tłuszczowe omega-3 oraz omega-6. W dodatku przyspiesza wchłanianie przez organizm niektórych związków odżywczych z pożywienia, na przykład błonnika, magnezu, potasu czy witaminy K.
Migdały
Podjadanie to częsty błąd osób, które chcą pozbyć się nadwagi. Nawet niewielkie porcje niektórych przetworzonych przekąsek mogą sprawić, że nie zapewnimy sobie deficytu kalorycznego, który jest niezbędny do redukcji tkanki tłuszczowej. Dlatego warto znaleźć smakołyki, które są zdrowe. Doskonałym przykładem są migdały, która zawierają witaminę E oraz sporo przydatnego podczas odchudzania białka. Należy jednak pamiętać, by nie przesadzać z ilością spożywanych migdałów i orzechów z uwagi na wysoką zawartość tłuszczu. Ponadto trzeba mieć na względzie, że odchudzanie to nie tylko niskokaloryczna i zbilansowana dieta, ale także odpowiednio dobrana aktywność fizyczna.